Photo Rating Website
Start Lion Reggae Lisa Ray Lion King 2 Libor money
Limfocyty powyżej normy

aaaaBlog Barbary – Kupno i sprzedaz nieruchomosciaaaa

Temat: Normy morfologii u dzieci?
znalazłam kiedyś w necie:

Hemoglobina (HGB):

1. noworodek: 20 g%
2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g%
3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g%
4. po 12 m-cu: 13 g%

Erytrocyty (RBC):

1. noworodek: 5-6 mln/mm3
2. 2-6 m-cy: 3-4,5 mln/mm3
3. powyżej 6 m-cy: ok. 4mln/mm3

Hematokryt (HCT):

1. noworodek: 50-70%
2. niemowlęta: 30-40%
3. starsze dzieci: 35-45%

Leukocyty (WBC): (rozmaz)

granulocyty zasadochłonne (bazofile):

1. noworodek: 0-1
2. do 12 m-ca: 0-1
3. 2-6 rż: 0-1
4. 7-12 rż: 0-1

granulocyty kwasochłonne (eozynofile):

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 1-5
3. 2-6 rż: 1-5
4. 7-12 rż: 1-5

granulocyty obojętnochłonne (neutrofile):

1. noworodek: 50-85
2. do 12 m-ca: 30-50
3. 2-6 rż: 36-55
4. 7-12 rż: 40-60

limfocyty:

1. noworodek: 15-45
2. do 12 m-ca: 45-65
3. 2-6 rż: 40-60
4. 7-12 rż: 36-55

monocyty:

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 2-7
3. 2-6 rż: 2-7
4. 7-12 rż: 1-6

Płytki krwi (PLT)

150-400 tys/mm3

I jeszcze z innego zrodla, normy dla dzieci, raczej takich powyzej 1-2 roku zycia.

RBC 3,5-5,4
HGB 10-15
HCT 30-40
MCV 70-110
MCH 24-30
MCHC 33-36,5
RDW 11,5-14,5
PLT 150-300
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=6489



Temat: King (Hals), po amputacji łapki - ma domek i kochającą Rodzinkę!!!
Asiu jechaliśmy max. 40 km/godz. ../
Oto wyniki :
Erytrocyty 6,41 w normie
HGB 13,2 "
HCT 40,5 '
MCV 63,0 '
MCH 20,5
MCHC 32,4

OBRAZ KRWINEK
LEUKOCYTY 9,2
PAŁECZKJI 2
SEGMENTY 65
KWASOCHLONNE 3
LIMFOCYTY 29
MONOCYTY 1
PŁYTKI KRWI 504

AIAT 60
ASPAT 41
AP 57
MOCZNIK 35,5
KREATYNINA 1.10
GLUKOZA 64

Kingus ma powyzej normy AIAT i ASPAT
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=39161


Temat: FOKS i jego historia.
Z odbytem wszystko ok.
A wyniki badań krwi raczej też ale :

1. AspAT 64,0 norma 1-37 czyli podwyższony
2. Mocznik 80,7 norma 20-45 czyli podwyższony
3. Białko całkowite 79,0 norma 55-70 czyli podwyższone

4. Leukocyty 13,50 norma 6,0-12,0 czyli podwyższone
5. Segmentowate 82 norma 60-77 czyli powyżej normy
6. Limfocyty 8 norma 12-30 czyli poniżej normy


reszta w normie....

w poniedziałek skonsultuję te wyniki .....
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=65922


Temat: "Śląski duet" mix spaniela, mix jamnika, ON-ka, dachowiec, pers, niufek i benka !

Na morfologi i rozmazie się nie znam. Nadaje się w chwili obecnej do zbaiegu, jedynie przed zabiegiem dostanie kroplówke na zbicie moczniku. No więc właśnie moim zdaniem nie bardzo się nadaje do zabiegu, bo właśnie morfologia i rozmaz są takie sobie...
Krwinki białe i limfocyty podwyższone (to akurat wskazywać może na stan zapalny w organiźmie), obniżone granulocyty, obniżona wyraźnie hemoglobina, obniżony hematokryt, średnia objętość krwinki czerwonej (MCV) obniżona, wskaźnik średniej masy hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH) poniżej normy, średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerownej (MCHC) powyżej normy, rozkład objętości krwinek czerownych (RDW) powyżej normy, wskaźnik ilości płytek w krwi (PLT) powyżej normy. Większość z tych wyników może wskazywać na niedokrwistość (trzeba by dociec co jest jej przyczyną), a wtedy raczej nie powinno się robić żadnych zabiegów operacyjnych!
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=117618


Temat: czy to anemia?
Witam, to sa moje wyniki badani krwi:
WBC 6,2 K/uL
GRANULOCYTY 65,2 %
MID 8,5 %
LIMFOCYTY 26,3 %
RBC 4,37 M/uL
HBG 11,4 g/dl
HCT 35,1 %
MCV 80,3 fL
MCH 26,1 pg
MCHC 35,5 g/dl
PLT 319 K/uL
MPV 11,2 fL
RDW 16,0 %
OB. 16mm
Przy HGB, HCT oraz MCH mam napisane, że jest ich poniżej normy. Natomiast przy RDW oraz OB - powyżej.
Czy to jest jakiś stan chorobowy? Proszę o poradę.
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=1297


Temat: lipiec 2010
babs-i mi ostatnio wyszla anemia - hemoglobina i hematokryt poniżej normy + neutrocyty powyżej (ale to chyba w ciąży normalne) i % limfocytów poniżej normy. Do tego hormon FT4 zaniżony. W efekcie muszę brać i hormony doustne i żelazo.
Do tej pory bylo wszystko książkowo.

Mi ciąża ciąży w takich sytuacjach jak teraz - kiedy ja się slabo czuję i siedzę z córcią non stop w domu - wtedy wymiękam. Przed chilą o malo się nie poplakalam na myśl o jutrzejszym dniu :(
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=9408


Temat: ♥ ♥ ♥ Maj 2008 – Edycja Jesienna ♥ ♥ ♥
Cytat:
Napisał alina24 przypomniało mi się ze odebrałam jeszcze dzisiaj wyniki krwi i moczu chłopaków i wynik z prześwietlenia
i tak sobie teraz przeglądam
i tu tez coś widze :(
nie znam się, ale sa wyskoki od norm :(

Trombocyty nroma 150-450 Nikoś ma 533, a Olek 491

Monocyty u Olka 7,4 % a norma jest 2,0-7,0

Eozynocyty u Nikosia 8% a norma 0-5
i jakiś Eos u Nikosia 6,9% a norma 0,0-5.0

i opis u Nikosia
preparat potwierdza trombbocutozę.
w preparacie mikroskopowym poj. cienie komórkowe
Polimorfizm limfocytów nieznacznie wzmożony
Anizocytoza erytrocytów - znaczna
dosć liczne mikrocyty

a u Olka na opisie z RTGu piszą: śródpiersie poszerzone przez grasicę, co to znaczy????????

znacie się coś??????
trombocytów Weronika też miała powyżej 450 -493 i lekarka się tym nie przejęła , powiedziała że aparaty czasem liczą mniejsze krwinki czerw jako trombocyty, eozynocyty podwyższone to często alergia albo pasożyty, polimorfizm limfocytów - wydajemi się że związany z częstymi jego chorobami, no i tak jakby miał niewielką niedokrwistość. A grasica to norma w tym wieku. To tyle co mniej więcej wiem
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=177546


Temat: MMAC powraca :)

  Afanen kochana :) dzięki :)

Mam dzisiaj jakiś gorszy dzień, tzn. teraz już jest lepiej, może kawa mnie postawiła na nogi, ale wcześniej byłam kompletnie oszołomiona, czułam się jak w gorączce, łącznie z dreszczami, brakiem koncentracji i tym wszystkim... może mnie coś bierze.

Szczerze mówiąc te wyniki z krwi nie wszystkie są dobre. Granulocytów za mało (niewiele poniżej normy), limfocytów za dużo (sporo powyżej normy), średnie stężenie hemoglobiny w erytrocytach trochę poniżej normy i wskaźnik anizocytozy trombocytów troszkę poniżej normy... No, całkiem sporo, 4 wartości nie w normie.
Przez własną głupotę powiedziałam o tym mojemu ojcu... A ten wariuje, sam z zapaleniem oskrzeli siedzi przed monitorem i szuka informacji, uuuch. Uwierzycie, że musiałam mu wysłać mailem skany moich wyników?!

---------- Wiadomość dodana o 20:25 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 20:24 ----------

Justed, grzaniec? :) Mmmmm :D Ależ to... to... kaloryczne!
A ja dzisiaj kupowałam czarne Bacardi, bo robię ekstrakt z lasek wanilii i chcę, żeby był słodszy, a poza tym dobry rum się przyda do grzańca później :) I też taaką miałam na niego ochotę... :) Ale nieee, do końca tego roku ani kropli ;)
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=4520


Temat: zaburzenia wzrostu u dzieci
Dot.: zaburzenia wzrostu u dzieci
  ja zrozumiałam, że hormonu nie podaje sie tak sobie, właśnie sprawdzamy, co jest nie tak. dzisiaj odebrałam wyniki badań sa w nornie :cukier, choresterol, żelazo, mocz, badania tarczycowe tez mieszcza sie w normie. Jest jakieś badanie krwi, gdzie dwa sa lekko powyżej normy( limfocyty i monocyty). Jutro ide do rodzinnego pokazać sie z tymi wynikami i zobaczymy co dalej. A propos podawania hormonu wzrostu, to nie jest to obojętne dla organizmu. Czy twojemu koledze INSTRUKTORKO nie odbiło sie to jakos niekorzystnie na zdrowiu?
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=170413


Temat: Carot i Zebra - wspaniały duecik - JUŻ W NOWYCH DOMKACH! Zebra jedzie do Warszawy! :)
Zebra przespala dzisiejsza noc w drugim pokoju na swoim poslaniu. Mimo otwartch drzwi wolala spac tam niz w pokoju z babami zlosnicami= kotami.
Rano niesamowicie ucieszona wyszla mi na spotkanie.
Dlugi ponad dwugodzinny spacer, spowodowal ze psica miala wilczy apetyt. Dzis dostala wiec i suche i gotowanego kurczaka z ryzem. Az milo bylo patrzec jak jej sie uszy trzesa.
Z kotami nadal na bakier. Niby udaje ze one ja nie dotycza ale jak juz sa za blisko to wyskakuje z zebami.
Poniewaz musialam dzis wyjsc na godzine z domu poprosilam przyjaciolke, ktora Zebre przywiozla z Rzeszowa, aby posiedziala i poobserwowala ja a przy okazji popilnowala twoarzystwa.
Po powrocie dostalam jasna informacje ze z Zebra dzieje sie cos zlego.
W pewnym momencie Zebra zaczela tracic rownowage w tylnych nogach i zataczac. Po czym wrocilo wszystko do normy.
Pies natychmiast wyladowal u weta.
Co zatem wyszlo?
1. Pies jest znacznie starszy niz 5 lat. Na oko weta Zebra ma z 8/9 lat.
2. Ma bilesnosc uciskowa powyzej kosci miednicy.
3. Ma opóźnioną reakcje prostowania tylnych łap, spowodowana prawdopodobnie wczesniejszym uszkodzeniem miednicy
4. Ma slaby wzrok.
Poszlysmy wiec na rentgen.
Na nim nie wyszlo nic niepokojacego, procz faktycznie zrosnietej koci miednicy.
Odrazu poprosilysmy o zrobienie badan krwi. I tu wyszly nastepujace rzeczy:
limfocyty 42 (norma do 30)
AspAT 42 (norma 37)
mocznik 73,3 (norma 45)
białko 76 (norma70)
Po konsultacji z weterynarzem jedziemy jutro zrobic psu USG jamy brzusznej+ nerki i wątroba, oraz badania kardiologiczne. Po jutrze chcemy zbadac mocz, równiez pod katem cukru.
Według weta psa toczy jakis stan zapalny, albo nerek albo watroby.
Musimy wszystko wykluczyc.
A tak poza tym?
Jest troche lepiej niz wczoraj. Zebra po moim wyjsciu biegala ponoc po mieszkaniu bardzo nerwowo, skomlac i cichutko podszczekujac. Po 5 minutach sie uspokoila.
Jest we mnie wpatrzona choc robi wrazenie ze nie zawsze mnie widzi.
Przyjaciólka mówi ze jej reakcja na koty moze wynikac wlasnie z jej wzroku i trzeba poczekac az sie przyzwyczai do danej sytuacji i troche nabierze ciała, bo czesto niedozywienie pogarsza jakosc widzenia.
Wkrotce zdjecia Zeberki.
pozdrawiam
Anka
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=32587



Blog Barbary – Kupno i sprzedaz nieruchomosci

Designed By Royalty-Free.Org